Turism in Sinaia - Castelul Peles

Cartierul prin care intrăm în Sinaia este cea mai veche parte a oraşului. El se numeşte Izvor şi a fost prima aşezare laică permanentă de pe valea superioară a Prahovei, fiind întemeiat în 1782-1784 de cei 24 de scutelnici daţi de domnitorul Mihail Şuţu mănăstirii Sinaia.

Risipită pe ultimele pante ale muntelui Furnica (2 102 m alt.), staţiunea Sinaia s-a dezvoltat în a doua jumătate a secolului XIX, când regele Carol I, adus în ţară, şi-a ales aici locul reşedinţei de vară şi a construit castelul Peleş (1875-1883).

Statui in fata Castelului Peles

Castelul Peles din Sinaia, cel mai impresionant castel din Romania, este un important reper turisic din zona Valea Prahovei. Initial resedinta regala de vara (pana in 1947), castelul a fost construit din lemn, piatra, caramida si marmura, pe malul stang al paraului Peles, intre anii 1873 - 1883 (etajul I) si intre 1896 si 1914 ( etajul II), de Carol I de Hohenzolleren - primul rege al Romaniei (1866 - 1914), in stilul renasterii germane, dupa planurile arhitectului vienez Wilhelm von Doderer si ale celui german Johann Schultz din Lemberg (Lovov), cu transformari si adaugiri gotice efectuate de arhitectul ceh Karel Liman in anii 1896 – 1914.

Carol I si Pelesul

Castelul Peles are 160 camere (stilul predominant fiind cel renascentist germanic care se imbina armonios cu alte stiluri precum cel renascentist italian, gotic, baroc german, austriac, turcesc si francez rococo) si un turn central de 66m inaltime.

In prezent Castelul Peles adaposteste un valoros muzeu cu ample colectii de picturi, sculpturi, armuri, covoare, mobila, tapiserii, statuete, obiecte de ceramica, elemente de vesela din aur, argint si portelan, vitralii etc.

Colectia de arme a Castelului Peles cuprinde peste 4000 de piese putand fi divizata in arme de parada si de vanatoare. Printre aceste arme albe si de foc, se numara piese incepand din secolul al XV-lea pana in secolul al XIX-lea.

Mobilierul de arta care decoreaza majoritatea incaperilor castelului cuprinde piese originale datand din secolul al XV-lea, realizate in cunoscute ateliere europene din Mainz, Munchen, Viena, Hamburg.

Vitraliile au fost achizitionate intre anii 1883 si 1914. O parte din ele sunt originale, piesele elvetiene si germane din secolul al XV-lea, al XVIII-lea, altele dateaza din secolul al XIX-lea si inceputul secolului al XX-lea – aceste vitralii fiind lucrate in atelierele din Zettler (Munchen) si Zwolfer (Viena).

In domeniul artei plastice se disting picturi originale semnate de Gustav si Ernest Klimt, Franz Match, Dora Hinz si chiar regina Elisabeta, dar si o serie de copii dupa pictori celebrii.

De remarcat sunt camerele armurilor, Camera Florentina, sala de receptie (unde sunt expuse picturi reprezentand cele 16 castele apartinand familiei de Hohenzzolern), Camera Franceza, Camera Turceasca, Sala de Consiliu, Sala de concerte si Apartamentul Imperial.

Alaturi de mobilierul de calitate si decoratiile interioare care impodobesc incaperile Castelului Peles, se remarca prezenta decoratiilor din piatra, a statuilor turnate in bronz precum si a picturii murale din exterior. Ancadramentele usilor sunt din piatra sculptata fiind in concordanta cu trotuarele din jurul castelului, din dale si scari tot din piatra avand o balustrada ornata. In curtea interioara, peretele este decorat cu pictura a frescco.

Castelul Peles este inconjurat de sapte terase concepute initial in stilul renasterii italiene tarzii si decorate cu statui (apartinand sculptorului italian Romanelli), fantani sculptate in piatra, vase ornamentale si marmura de Carara de o frumusete impresionanta. Arhitectii au utilizat din abundenta decoratiunile din lemn atat la exterior cat si in interiorul castelului si acest lucru ofera un aspect cu totul special cladirii.

Principala sursa: www.cronicarii.com

În afară de castelul Peleş si castelul Pelisor, transformate în muzee, şi a mănăstirii Sinaia, ctitorie din anul 1695 a spătarului Mihail Cantacuzino (valoros monument în stil brâncovenesc), Sinaia oferă vizitatorilor săi minunate excursii în împrejurimi.

Vedeti si interiorul Castelului Peles

3 comentarii:

  1. cum e cu ursii????????? mi e groaza sa vin aici din cauza lor.

    RăspundețiȘtergere
  2. As vrea sa stiu daca se poate campa in zona. Multumesc.

    RăspundețiȘtergere
  3. Nu stiu la Sinaia nici un loc de campare, stiu doar ca prin valea Cerbului din Busteni se putea campa.
    Am fost doar cu trenul :).

    Nu ar trebui sa va fie as asa teama de ursi. Nu sunt chiar asa de multi incat sa nu poti vizita Castelul Peles ;)...

    RăspundețiȘtergere

Comentati acest articol