Drumetie: Cabana Babele - Pestera Ialomicioara

Cabana Babele - Peştera Ialomicioarei -- marcaj crucea albastră, timp de parcurs 1 ½ h. Traseul este mai abrupt în prima parte, fiind necesară aici o atenţie crescută din cauza pietrelor ascuţite. În partea a doua, drumul este mai relaxant, pentru ca în ultima parte a traseului, după ce trecem de Hotelul Peştera, drumul să fie amenajat, cu trepte pe lângă un fir de apă.

Portiune de traseu spre Hotel Pestera


Acest asezamant a avut o istorie deosebita, insasi prin situarea la intrarea in pestera care ii da si numele. Ctitorul a fost Mihnea cel Rau, in prima jumatate a secolului al XVI-lea, cand aici exista o biserica de lemn. Si acest schit a cunoscut multe pagube provocate de incendii, dar de fiecare data a fost reconstruit, intre anii 1819-1940. Ultimul incendiu din anul 1961 a fost devastator, distrugand intreaga cladire, incat nu a mai fost refacut schitul.
A aparut si o cladire noua- Pestera Cocora, la 300 m mai jos de gura pesterii, construita de ieromonahul Ieronim II, cu hramul Nasterea Maicii Domnului (1901). Si aceast nou asezamant a fost reconsolidat prin grija patriarhului Justinian (1961).
In anul 1991 s-a construit o noua biserica, iar la intrarea in pestera un complex de chilii.

Doar turla bisericii iese din Pestera Ialomicioara

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

Comentati acest articol