Sibiu - Capitala culturală a Europei în 2007

Oraşul Sibiu este considerat pe bună dreptate ca fiind unul dintre cele mai frumoase şi bine conservate oraşe istorice din România şi Europa, cu un patrimoniu arhitectural ce se întinde pe 80 de hectare. Cetatea medievală a Sibiului, rămasă intactă după două războaie mondiale şi neatisă de regimul comunist, păstrază încă spiritul şi atmosfera secolelor de mult apuse.
Iată câteva dintre atracţiile majore ale Cetatatii Sibiului:

Piaţa Griviţei şi Pasajul Scărilor, nucleul iniţial al cetăţii Sibiului. În mijlocul pieţei se află Catedrala Evanghelică. Clădirile vechi formează un inel în jurul pieţii. Pe sub un turn rămas din fortificaţiile secolului 14, se coboară din Piaţa Griviţei în partea de jos a Pasajului Scărilor, un colţ cu o pregnantă atmosferă medievală.
Piaţa Mică, (Piaţa 6 Martie), centrul celei de-a doua cetăţi a Sibiului este dominată de Turnul Sfatului (sec. 14). Pe latura nordică a pieţei se află o clădire lungă care a aparţinut breslelor blănarilor şi cojocarilor şi în care au avut loc, în sec. 18, reprezentaţii de teatru date de trupe ambulante. Majoritatea clădirilor din această piaţă sunt trecute în rândul monumentelor de arhitectură, ele reprezentând un ansamblu tipic medieval.

Catedrala Evanghelică, o construcţie gotică zidită în decursul a două secole (14 - 16). Ea are la bază un plan de basilică de tip romanic, dar ulterior s-a încercat transformarea ei într-o biserică-hală, transformare realizată parţial. Un turn înalt domină construcţia, al cărei interior este impresionant datorită arcadelor frânte, gotice, care susţin bolţile. Pe peretele nordic al corului se păstrează picturile în tempera pe var uscat, executate în 1445 de meşterul Ioan din Râşnov. Până spre mijlocul sec. XVIII personalităţile marcante ale oraşului erau îngropate în biserică. Acest obicei a fost interzis în 1796 singura excepţie fiind a baronului Samuel von Brukenthal. Cele mai vechi lespezi sunt ale lui Georg Hecht (1496) şi Nicolaus Proll (1499), urmate de Mihnea Vodă cel Rău (1510) ucis în faţa bisericii.

Catedrala Evanghelică




Muzeul Brukenthal: ale cărui colecţii au început a fi organizate la sfârşitul sec. 18, dar care şi-a deschis porţile la public în 1817, fiind primul muzeu din ţara noastră.

Palatul Brukenthal, aflat în piaţa centrală a oraşului, este un valoros monument de arhitectură, construit între 1777 şi 1785 în stilul baroc austriac. El găzduieşte Muzeul Brukenthal, cu : Galeria de artă, are cuprinde lucrări din principalele şcoli de pictură din Europa centrală şi apuseană şi lucrări ale celor mai mari artişti români, Secţia de artă populară, Secţia de istorie, cu exponate care oferă o amplă trecere în revistă a principalelor probleme privind trecutul Transilvaniei, Biblioteca.

Piaţa Huet, Catedrala Ortodoxă, Biserica Catolică, Complexul Ursuline şi multe alte obiective care merită vizitate.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

Comentati acest articol