Galati


Orasul Galati
GALATI- municipiu (327 609 loc.) situat in SE C. Covurlui, pe stanga Dunarii, la confluenta acesteia cu Siretul.Situat la 150 km de Marea Neagra si la 80 km de Delta Dunarii, este o straveche asezare daco-romana. Urme de cultura materiala sunt din sec.VI-V i.Hr.
Se pare ca denumirea de Galati deriva de la vechiul nume de “GALATA” ,dar cu privire la acest subiect s-au formulat mai multe ipoteze. In privinta primei sale atestari documentare au fost, de asemenea,mai multe pareri,dar cert este ca dovezile arheologice si documentele impun concluzia ca targul Galati ia fiinta la inceputul sec.al XV-lea ,ajungand catre sfarsitul acestuia, principalul port al Moldovei. Strabatand judetul de la un capat la altul ,istoria se leaga cu fostul targ al Tecucilor ,azi un infloritor municipiu; la Brahasesti se gasesc vestigiile unei cetati geto –dacice din sec.IV-III i.e.n.,iar la Tirighina urmele castrului roman plasat la rascrucea drumurilor de pamant si de ape ale zonei in care azi isi are vatra municipiul Galati .Acesta din urma este asezat pe trei terase successive care ii dau o infatisare de amfiteatru.
Luncile Dunarii, Prutului si Siretului te imbie la destindere, iar Lacul Brates, Balta Catusa – cu amenajarile specifice sporturilor nautice – te cheama la relaxare, la care se adauga posibilitatea de deplasare pe Dunare cu moderne nave fluviale ,in amonte si aval ,atat spre Delta cat si spre Braila sau celelalte orase riverane fluviului.


"Faleza Dunarii" la Galati

Turistilor care vin in municipiul Galati li se ofera posibilitatea sa cunoasca Biserica fortareata “Precista” ; cladirea Universitatii Galati ; cladirea Prefecturii si Consiliului Judetului Galati construita in 1911 , dupa planurile arhitectului Ion Mincu ;Muzeul de Arte Vizuale si Muzeul de Istorie ;Casa memoriala “Alexandru Ioan Cuza”-domnul unirii din 1859; Biserica Episcopala a Dunarii de Jos ; Gara Fluviala si sediul NAVROM Galati , ridicate dupa planurile lui Anghel Saligny ; Teatrul Dramatic Galati ; Bilblioteca V.A. Urechia.
Ca parcuri, pot fi vizitate Gradina Botanica, (cu Flora Asiei in Gradina Japoneza, Flora si Vegetatia Romaniei, Rosarium-ul, si alte expozitii) ce face parte din Muzeul de Stiintele Naturii, la fel ca si Planetariul, Acvariul.
Faleza Dunarii constitue element principal in potentialul turistic al Galatiului. Cu o lungime totala de 4 km si cu o vegetatie bogata, aceasta constitue coltisorul de liniste al locuitorilor Galatiului.