Plaiul Foii

                           
Plaiul Foii este o zona de o frumusete pura si curata la poalele masivului Piatra Craiului, intinsa pe o vale plina de pajisti largi, strabatuta de un drum forestier ce o leaga de orasul Zarnesti.

In drumul nostru spre aceasta locatie trecem prin fata sediului Parcului National Piatra Craiului – punct de informare turistica. Aceasta locatie se afla in vestul si nord vestul Culoarului Rucar Bran la baza crestelor masivului Piatra Craiului.

In aceasta parte de lume se poate ajunge atat pe calea ferata, pana in statia CF Zarnesti pe ruta Brasov – Zarnesti, cat si auto in statiile Bran pe traseul Brasov, Bran, Rucar, Campulung sau in Zarnesti pe traseul Brasov, Zarnesti.

Deasemenea, in aceasta lume putem admira peste 1100 de specii si subspecii de plante, din care peste 180 sunt endemice si protejate, dar si peste 100 de specii de mamifere din care amintim capriorul, cerbul, ursul, vulpea, mistretul, s. a. Dintre plantele declarate monumente ale naturii care sunt intalnite si protejate aici amintim Garofita Pietrii Craiului, Floarea de Colt s.a.

Aceasta zona apare pe harta prin anii 1881, an in care s-a construit prima casa de adapost intr-un pichet de graniceri, aflat pe malul drept al Barsei, fiind si cea mai veche casa de la granita Tarii Romanesti cu Transilvania. In acest loc este construita o cabana ce dateaza din anul 1938, folosita ca loc de intalnire si adapost pentru vanatorii vremurilor. In anii 1998/1999 cladirea principala este reparata, renovata,  modernizata si introdusa in circuitul turistic al zonei, anul acesta este din nou inchisa in perioada octombrie 2013 pana in aprilie 2014 pentru modernizari. Din aceasta locatie se pot parcurge trasee turistice ce va ofera pe langa relaxare, intr-o oaza de liniste salbatica, si privelisti minunate ce cu siguranta ve-ti dori sa le imortalizati pentru aducere aminte.


Zona aceasta este deasemenea propice practicarii alpinismului sportiv, inca din anii ‘70/’80 sunt organizate si marcate astfel de trasee (in jur de 200 de trasee), cu dificultati pentru toti iubitorii acestui sport extrem.

Mai trebuiesc mentionate si cateva trasee turistice ce pot fi parcurse cu punct de plecare Plaiul Foii cabana. Unul dintre acestea cu plecare de la cabana ajunge la Spirlea, apoi La Zaplaz si Varful La Om (Piscul Baciului) versantul Nordic, cel mai inalt al zonei cu ai sai 2237 metri sau Umerii Pietrii Craiului.
Un alt traseu cu plecare din acest plai ajunge in Valea Ursilor si se termina la Refugiul Diana, ori spre Muchia Plaiul Mare ajungand la Saua Curmatura Foii, sau Spre Muchia Runcului, Varful Tamasul Mare si inca unul, dar nu ultimul ce are punct terminus cantonul silvic.                                                    

Cu toate cele spuse mai sus, cred ca am atras atentia iubitorilor de calatorii pe munte si a celor care iubesc alpinismul spre aceasta zona. 

Resurse pentru cazare: Cazare10.ro

Un comentariu:

Comentati acest articol