Orasul statiune Slanic Prahova

Slanic Prahova este un oras situat la 100 km nord de Bucuresti si 45 km nord de Ploiesti, in judetul Prahova. Este inconjurat de peisaje frumoase intr-o zona depresionara a Subcarpatilor de Curbura, la o altitudine de 413 metri, in apropierea unor culmi montane.
Clima este temperata, specifica zonei de deal impadurit, avand temperaturi medii pe timpul verii de aproximativ 19 grade, pe timpul iernii de -4 grade si cea medie anuala de 9 grade.
Accesul in oras se poate face atat cu trenul cat si cu masina.
Toate aceste lucruri coraborate cu dezvoltarea din ultimii ani a pensiunilor , modernizarea complexelor de bai sarate, amenajarea de plaje si terase, pe langa Muntele de sare unic in lume si cea mai mare salina din Europa ne indruma la vizitarea acestuia si de ce nu la un tratament cu apa sarata sau namol. Putem sa spunem ca statiunea balneoclimaterica Slanic- Prahova este deschisa tot timpul anului.


Slanicul este mentionat in documentele vremii inca de acum 3 secole, datorita zacamintelor de sare. Inceputurile asezarii sunt legate de spatarul Mihail Cantacuzino, care dorind sa exploateze sarea din zona a cumparat in 1685 mosia Slanic. Prima exploatare de sare s-a deschis in anul 1688 pe Valea Verde si intre anii 1689-1691 s-a mai deschis si exploatarea Baia Baciului. In anul 1713 spatarul doneaza mosia din Slanic, impreuna cu ocnele de sare Manastirii Coltea din Bucuresti.
Beneficiile apelor minerale din zona se cunosc si aplica in tratamente inca din anul 1885. Acestea contin compusi ai calciului,clorului, sodiului, sulfului si ai altor componente fiind folosite in tratarea diferitelor afectiuni.
Deasemenea si lacurile din zona ( cu o concentratie mare de sare) sunt folosite de medici pentru tratamente reumatice,stari postraumatice, boli ale sistemului nervos periferic, afectiuni ginecologice s.a. Sa mentionam cateva dina ceste lacuri :Baia Baciului, Baia Rosie, Baia Porcilor, Lacul Verde. Mina de sare Unirea  a fost transformata in sanatoriu, situat la 210 metrii adancime si utilizata pentru cure cu aerosoli, in tratarea bolilor respiratorii.
Cei interesati de aceasta zona turistica se pot caza la una dintre multele pensiuni din regiune atat pentru peisaje si relaxare cat si pentru o vacanta buna pentru sanatate.

De interes national si rezervatie naturala este Muntele de sare neacoperit. Si Lacul Miresii sau Grota Miresii poate completa interesul turistic pentru zona Slanic, formata in anul 1914 prin prabusirea unei mine de sare. Tot din Slanic se pot face drumetii, pe unele trasee ce nu dureaza mai mult de o jumatate de ora. Spre exemplu Piatra Verde la care se ajunge cam in jumatate de ora parcurgand drumul spre Valenii de Munte, aceasta se poate vedea si din centrul Slanicului.Si la izvoarele de ape sulfatate, calcice, clorosodice se poate ajunge usor si tot cam in 30 de minute. Sa mentionam cateva : Fantana Rece – Sub cetate, Fantana lui Dusman sau a Gogonului. Tot in apropiere se afla si Manastirea Crasna , dar acolo ajungem cam in 3 ore. Sunt destule motive sa venim in zona si sa o admiram sau sa beneficiem de tratamentele ce se pot face.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

Comentati acest articol