Castelul Bran

Localitatea Bran se afla la poalele Muntilor Bucegi, situata la 28 km SV de Brasov. Este statiune climaterica, centru etnografic si de arta populara (port popular, cojocarit, arhitectura, textile, manifestari etnofolclorice), cu muzeu de etnografie in aer liber; dar si punct de plecare pe trasee turistice in Muntii Bucegi spre: Cabana Omul (2505m), Cabana Malaiesti (1720m) sau Cabana Padina (1525m).

Castelul Bran (1377 - 1378), a fost construit in Cheile Turcului, pe drumul comercial Brasov - Campulung, de Ludovic I, in stil renascentist.
A fost stapanit de Mircea cel Batran si urmasii sai (in sec. 14-15), de Sigismund de Luxemburg (in sec. 15) si de Iancu de Hunedoara (in sec. 15), iar intre sec. 15 - 19 de orasul Brasov (din 1920, resedinta Reginei Maria).
Dupa Mihai Ielenicz
In prezent este muzeu de arta medievala, proprietatea arhiducelui Dominic de Habsburg şi a surorilor sale, Maria Magdalena Holzhausen şi Elisabeth Sandhofer.
După ce Ministerul Cultirii şi Cultelor a retras majoritatea obiectelor din Castelul Bran, acestea au fost inlocuite cu obiecte şi mobilier care au aparţinut familiei de Habsburg, printre cele mai preţioase fiind Coroana, sceptrul şi un pumnal de argint care au aparţinut Regelui Ferdinand, o fotografie-portret a Principesei Ileana cu semnătura acesteia, un acoperământ al patului Reginei Maria, câteva piese de mobilier, dar şi o carte de oaspeţi care a aparţinut Reginei Maria şi care prezintă istoria completă a vizitatorilor de seamă ce s-au oprit la Bran.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

Comentati acest articol