Orasul Campulung Muscel

Orasul Campulung este situat pe Raul Targului, intr-o depresiune subcarpatica, avand la nord muntele Mateias (1240 m altitudine) si la sud culmea Matau (1017 m altitudine).
Altitudinea sa de 580 m, dealurile cu livezi si paduri, care-l inconjoara, ca si apropierea de munti, fac din Campulung Muscel o placuta statiune climaterica.

Turnul Baratiei din Campulung Muscel

Asezarea este foarte veche, posibil de dinaintea epocii in are romanii au ridicat castrul de la Jidava. Orasul feudal s-a dezvoltat in sec. XIII, cand a devenit capitala Tarii Romanesti. Dupa mutarea scaunului domnesc la Curtea de Arges (1330), Campulung ramane un important targ pe drumul Brasovului cu breslele de mestesugari si carausi care fac transportul de marfuri pana in porturile dunarene.

Casa de Cultura Tudor Musatescu

Dintre obiectivele turistice:
Manastirea Negru Voda, zidita in anul 1215 de Radu Negru Voievod, legendarul descalecator al Tarii Romanesti. Ea a fost rezidita de Basarab Voievod si terminata de fiul sau Nicolae Alexandru Basarab, al carui mormant se afla aici. Tot in curtea manastirii se gaseste si Casa domneasca, ridicata de Matei basarab in jurul anului 1635.
Turnul Baratiei, constructie in stil gotic din sec. XIV, fosta clopotnita a unei biserici catolice in care se afla piatra de mormant a lui Laurentiu de Longocampo, mort in anul 1300.
Biserica Subesti, construita de breasla "subarilor" in 1551-1552 si refacuta in 1779.
Biserica Domneasca, zidita de Doamna Chiajna si Petru Schiopul in 1567.

Text dupa Gheorghe Epuran, 1964