Sighişoara


Cetatea Sighişoara

SIGHISOARA, SCHAESSBURG, SEGESVAR, una din bogatiile Ardealului, Perla Transivaniei de odinioara, considerata si astazi a fi cea mai frumoasa cetate locuita din Europa, isi inalta falnicele turnuri spre cer de pe colina care domina cel mai important defileu de pe cursul Tarnavei Mari. O istorie vie a trecerii timpului, intemeiata dupa traditie in 1191, dar mentionata documentar in 1280 sub numele de CASTRUM SEX si mai apoi cu termenul german SCHESPURCH (1298), Sighisoara este opera constructiva a colonistilor germani (sasii) adusi in Transilvania pentru paza vechilor frontiere ale regatului maghiar in secolele XII-XIII dupa Christos.

Centrul istoric al Sighisoarei este foarte bine mentinut, iar cetatea medievala este una dintre singurele cetati locuite din sud estul Europei.

Turnurile breslelor de aparare, ca dealtfel casele medievale vechi de citeva sute de ani reprezinta obiectivele turistice din Sighisoara care atrag anual un numar mare de vizitatori romani si straini dornici in gasirea atmosferei medievale.



Zidul actual are 930 m si pe alocuri atinge o inaltime de 15 m. Centura de fortificatii cuprindea un numar de 14 turnuri, acum mai sunt 9: Turnul Tabacarilor, Turnul cositorarilor, Turnul giuvaergilor, Turnul Frangherilor, Turnul Cojocarilor, Turnul Macelarilor, Turnul Croitorilor, Turnul Cizmarilor, Turnul Fierarilor si Turnul cu Ceas.


Turnul cu Ceas

Turnul cu Ceas a fost contruit în secolul al XIII - XIV-lea. Până în anul 1556 a adăpostit sfatul oraşului. Distrus de incendiul din 1676, a fost refăcut în anul 1677. În anul 1891, acoperişul a fost decorat cu ţigle smălţuite. Ceasul şi figurinele reprezentând zilele săptămânii, datează din anul 1648. Din anul 1898 serveşte ca incinta muzeului oraşului.


Scara Acoperita ce duce în Cetatea Sighisoara

Scara Acoperita sau Scara Scolarilor, a fost construita in 1662 cu 300 de trepte, dar in urma modificarilor din 1849 au mai ramas 175 de trepte. A fost acoperita pentru protejarea copiilor ce urmau aceasta cale spre scoala din Cetatea Sighisoara. Acoperisul s-a pastrat din secolul XVII.